Prosjekttype/  DAGSENTER 
Kunde/   Tysvær kommune
Kommune/   Tysvær
Areal/   BTA 1600 kvm
Status/   Ferdigstilt 2021
Arbeidsgiver/   Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke as 

Min rolle i prosjektet//   PROSJEKTLEDELSE; konseptutvikling, tegningsproduksjon alle faser, detaljering, illustrasjoner, interiør, bukermøter, prosjekteringsmøter, oppfølgning.
Nytt Dag- og Aktivitetssenter for Tysvær kommune for mennesker med sterk fysisk og psykisk funksjonsnedsettelse, med avdeling for Arbeid og Inkludering. Anlegget ligger sentralt på Frakkagjerd; med nærhet til skole, barnehage, boliger av ulik art, Vepro og annen næring.
Det var viktig å skape et senter som virket trygt og skjermet for brukerene. Samtidig skulle være åpent og inviterende for omgivelsene. Til sist, skulle det være et stimulerende og godt arbeidsmiljø for ansatte.
For å ivareta dette, valgte man å organisere bygget i en U-form rundt et skjermet uteoråde. På den måten fikk man et avgrenset område med tre lukkende sider, uten at man gjerdet inn området. Den åpne enden glir over i en frukthage som er åpen for alle. 


"Verdighet og inkludering 
har vært drivende for planleggingen av bygget"


Selve bygget er organisert i fløyer: en sosial fløy med inngang, kantine og stue. Fra denne kan man bevge seg til en undervisnings- og aktivitetsfløy med musikkrom, formingsrom etc. I motsatt ligger en fløy for velvære med treningssal, frisør, fysioterapi, stellerom, hvilerom og sanserom. Alle tre fløyer henvender seg til et solfylt uteområde med utekjøkken, kjøkkenhage, blomstervoll og sittegrupper.
I andre etasje ligger bibliotek, administrasjon med personalrom og avdeling for Arbeid- og Inkludering med ulike arbeidsrom og oppholdsrom. Her finnes også terrasser for både personal og brukere.
Organiseringen gjør at man enkelt kan stenge av kantine, slik at denne kan brukes til ulike aktiviteter også på kveldstid. Kantinen med kjøkken og stue kan leies av privatpersoner, slik at kommunes innbyggere også får et eierskap til stedet. Dette er med på å bygge bånd mellom dagsenteret og lokalmiljøet. 
På naboeiendommen ligger Hamrane Butiltak der flere av beboerne ha sin bolig. Mellom Dagsenteret og disse boligene la man en miljøgate som også skulle fungere som skolevei til Frakkagjerd skole. Her var det viktig å finne en balanse mellom liv og ro, da brukerne har ulike behov. Samtidig ønsket man at miljøgaten skulle skape samhold mellom skolebarn og brukerne av dagsenteret. Man valgte derfor å legge inn aktiviteter som boccia og gatesjakk. Dette er rolige aktiviteter som inviterer til samspill mellom ulike alders- og funksjonsgrupper, som igjen kan skape et inkluderende nærmiljø.
Man har brukt bærekraftige materialer som krever lite vedlikehold. Teglsteinsfasadene skaper varme og variasjon. Samtidig er de helt vedlikeholdsfrie og tidløse. Mindre synlige deler av anlegget er kledd med vedlikeholdsfrie fasadeplater. Man har sedum på tak over fløyer i 1etg, slik at man i 2etg ser ut på grønne takflater, noe som er med på øke trivsel og stimuli. På tak over 2etg, er det solceller.

Prosjektet hadde et komplekst romprogram der ulike brukergrupper skulle ivaretas. Brukergruppen hadde svært ulike behov, og balanse mellom aktivitet/ ro, skjerming/ sosialisering ble nøye vurdert. Det var viktig å skape et miljø som stimulerte til læring og utvikling, samtidig som det skulle være trygge rammer der det også var rom for å trekke seg tilbake. Gjennom hele prosjekteringsfasen ble brukermøter avholdt; for å kartlegge, og for å kvalitetsjekke løsningene som ble valgt. Man avholdt brukermøter med ansatte, pårørende, driftsavdelingen og andre rådgivere. Innspill ble samlet, og var avgjørende for et godt resultat.


Back to Top