Prosjekttype/ DRIFTSBYGG
Kunde/ Haugaland Interkommunale Miljøverk (HIM)
Kommune/ Haugesund
Areal/ BTA 1000kvm
Status/ Ferdigstil 2023
Arbeidsgiver/ Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke
Min rolle i prosjektet// PROSJEKTLEDELSE; konseptutvikling, tegningsproduksjon alle faser, prosjekteringsmøter
Haugaland Interkommunale Miljøverk jobber med renovasjon daglig. Samfunnets overforbruk synliggjøres gjennom søppelvolumet de mottar, og de ser viktigheten av gjenvinning og sirkularitet. Dette skulle gjenspeiles i deres nye driftsbygg på Årabrot. Bygget inneholder kontor, kantine, undervisningsrom og garderobeanlegg. Miljøambisjonene var høye.
Visjonen var å bygge miljøvennnlig med minst mulig CO2 avtrykk under bygging, i valg av materialer og i energiløsninger.
Alle bærende konstruksjonener er i massivtre, som er i tråd med miljøambisjonene for prosjektet. Massivtre lagrer CO2 så lenge bygget står, det solid, har lang levetid, og er godt egnet til ombruk, og bygget en gang må gjenvinnes.
Det er et rasjonelt bygg med en ærlig konstuksjon med et aksesystem på 2,4m, som gir en svært fleksibel planløsning. Aksesystemet kommer til syne i fasaden ved vertikale søyler som danner spill i fasaden. Den vertikale inndelingen legger tilrette for felt med brukte kledningsbord. Bordene er kun 1m lange, noe som gjorde det enkelt å finne brukte materialer; man var ikke avhening av lange lengder. Fra en barnehage i haugesund fikk man gammel kledning som var tatt ned da den var råtten i endene. Den råtne delen ble skåret bort, og kappet i ønsket lengde.
Dråperskifer fra carport som ble revet, ble brukt som kledning på teknisk rom. Gir en flott effekt som passer inn med eksisterende materialpalett på anlegget. Også natursteinsmurer ble fjernet, og murt opp igjen på et nytt sted på tomten.
Innvendig er konstruksjonen synlig der det er teknisk mulig, for å redusere mateialbruk. Samtidig ønsket man at treet skulle være eksponert, da det tilfører varme og lukt til bygget. Ved valg nye produkter, hadde man fokus på at disse skulle være resirkulærbare. Man har teppeflis av gamle fiskegarn, veggplater av drikketkartonger og lydabsorbenter av tekstilrester. Videre har man brukt fliser fra restlager på våtrom.
Alle møbler ble kjøpt brukt.
Man har også innlemmet et tuntre i bygget, for å understreke den grønne linjen. Vegetasjon skaper økt trivsel og godt arbeidsmiljø. Dette fører igjen til at man tar bedre vare bygget, som igjen gjør at det varer lenger. Vinn- vinn å investere i godt arbeidsmiljø!
Energikilder er bergvarme, solceller og naturgass fra eksisterende deponi. Sedum på tak av teknisk rom.